Телефон(067)578-12-22 Телефон(066)578-12-22 Телефон(063)578-12-22
Русский

Пн - Пт: 09:00 - 18:00

Доставка по Україні

Консультація і розрахунок безкоштовно

Як відвести воду від фасаду будинку? Монтаж водовідведення, види

    БлогЯк відвести воду від фасаду будинку? Монтаж водовідведення, види

Якщо з установкою водостоку можна впоратися за допомогою простої інструкції, то грамотно спроектувати водовідведення в рази важче. У цій статті розглянемо основні види дренажу та правила їх установки, а також дізнаємося які водовідводи краще довірити професіоналам.

Чи потрібен дренаж?

Дренаж призначений для відведення дощової або ґрунтової води за межі ділянки. Це необхідність, так як на залитому ґрунті підгнивають коріння рослин і важко дається озеленення, а дерев’яні споруди на подобу альтанок швидко підгнивають біля основи.

Види дренажу

Підземний дренаж

Водовідвід підземного типу призначений для зниження рівня ґрунтових вод, якщо ділянка розташована на болотистій місцевості або поблизу водойми. Цей дренаж вимагає безлічі елементів і проектування на професійному рівні. Реалізувати готовий проект краще на етапі заливки фундаменту, інакше роботи обійдуться значно дорожче.

Поверхневий дренаж

Поверхневий дренаж призначений для відводу атмосферних опадів, при цьому також встановлюється водостічна система металева або ПВХ. Поверхневий водовідвід ділиться на точковий і лінійний підвиди.

Точковий дренаж

Подібний водовідведення зустрічається часто і розміщується прямо під виходом водостічної труби. Розглянемо деталі його монтажу.

  1. Викопують поглиблення з невеликим запасом для заливки бетону.
  2. Бетон заливається товщиною від 10 см.
  3. Монтують дощоприймачі на 3-5 мм нижче рівня землі та з’єднують їх з підземними трубами, які ведуть до зливної ями. При цьому ухил у напрямку до стоку повинен становити від 5 мм на погонний метр.
  4. В кінці дощоприймач закривають декоративними гратами.
  5. Простір з боків також заливають бетоном.

Лінійний дренаж

Лінійний водовідвід монтують по периметру вимощення будинку або басейну, для відводу надлишків води.

  1. Спочатку по периметру роблять розмітку за допомогою кілочків і мотузки.
  2. По розмітці риють траншеї з запасом з боків і на дні по 10 см.
  3. На дно заливають бетонну подушку від 10 см. При цьому важливо пам’ятати, що лінійні водовідводи повинні бути на 3-5 мм нижче рівня землі.
  4. У самій низько розташованій точці системи встановлюють піскоприймач.
  5. Далі укладаються жолоби, в залежності від виду вони можуть з’єднуватися пазами або проклеюватися спеціальним герметиком. Стінки траншеї також заливаються бетоном.
  6. Жолоби також з’єднують з піскоприймачем і каналізацією за допомогою патрубків.
  7. Встановлені водовідводи закриваються гратами.

Примітка. У випадку ПВХ жолоба решітка вставляється ще до укладання водовідведення на бетонну подушку, інакше може відбутися деформація.

Лишіть відгук

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *