Телефон(067)578-12-22 Телефон(066)578-12-22 Телефон(063)578-12-22
Русский

Пн - Пт: 09:00 - 18:00

Доставка по Україні

Консультація і розрахунок безкоштовно

Розміри водостічного жолоба

    БлогРозміри водостічного жолоба
Размеры водосточного желоба

Сучасні будівельні матеріали постійно вдосконалюються, оптимізується виробництво, все продумується до дрібниць, навіть транспортування і зручність монтажу. Конструкції служать значно довше, не втрачаючи привабливого вигляду. Багато зусиль докладається для мінімізації догляду та обслуговування.

Водостічні системи не стали винятком. Зараз на ринку представлено безліч вже готових рішень, які підійдуть практично для кожного будинку. Розміри жолоба водостічних систем підібрані таким чином, щоб пропускна здатність її була достатньою для будь-якої покрівлі.

Кожен виробник надає рекомендації щодо вибору розмірів водостічного жолоба. Розрахунок ведеться для інтенсивних опадів, які для України не властиві, тому ці цифри вже з пристойним запасом. У виробника Галєко, наприклад, розрахунок для опадів 75 мм/г з максимальним кутом нахилу 50°, коли в нашому регіоні такі зливи бувають вкрай рідко.

Таблиця пропускної можливості сталевої водостічної системи GALECO

Розташування водостічної труби/ розмір системи120/90135/90135/100150/100150/120
воронка на кутах будинку60 м2110 м2110 м2150 м2150 м2
воронка посередині карнизу120 м2220 м2220 м2300 м2300 м2

Як ми бачимо у таблиці – розташування воронки грає істотну роль. Якщо ми не хочемо монтувати водостічну трубу по центру фасаду, достатньо вибрати жолоб з трохи більшим діаметром, або встановити 2 воронки на кутах будинку.

размеры водостока для сложной крыши

Якщо дах «складний», то в цьому випадку для вибору розмірів жолоба краще звернутися до фахівців. У рекомендаціях виробника не завжди вказані дрібні моменти, наприклад, якщо на покрівлі кілька ендов, або кілька рівнів.

Вибираючи розміри системи, необхідно звернути увагу і на можливість засмічення листям або сухими гілками. Якщо будинок стоїть в лісі, або поруч кілька високих дерев, жолоби краще взяти з запасом по пропускній здатності, а також бажано проводити профілактичну чистку мінімум раз на рік (восени).

засорение желоба листьями

Всю продукцію умовно можна розділити на три цінові сегменти: недорогі, середня ціна, дорогі системи. Ціна залежить від матеріалу, з якого виготовляються елементи.

Недорога водостічна система

Пластикові жолоби та всі супутні вузли. В Україні найпоширеніша система, завдяки невеликій ціні, легкості монтажу, багатому вибору палітри і досить тривалому терміну експлуатації (в середньому 10-30 років в залежності від виробника).

Водостічна система середнього цінового діапазону

Металеві ринви та всі вузли системи вкриті полімерним захисним покриттям. Дорожче пластику в 2-3 рази, але і термін служби значно вище – в середньому 30-50 років. Металеві ринви менш сприйнятливі до снігових навантажень, колір більш стійкий.

Дорога водостічна система

У дорогих водостоках в якості основного матеріалу використовують мідь або алюміній. Термін служби може доходити до 100 років, адже ці метали не схильні до корозії. Через дуже високу ціну використовується дуже рідко.

Розмір жолоба залежно від матеріалу

Найкращою пропускною спроможністю володіє пластиковий водостічний жолоб, його поверхня найменш шорстка, тому вода тече до зливної воронки дуже швидко. У металів поверхня трохи грубіше, але різниця у відведенні води настільки мала, що цією характеристикою можна знехтувати. Це стосується і всіх супутніх елементів: муфта, коліно, водостічна труба, кут тощо.

Лишіть відгук

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *