Телефон(067)578-12-22 Телефон(066)578-12-22 Телефон(063)578-12-22
Русский

Пн - Пт: 09:00 - 18:00

Доставка по Україні

Консультація і розрахунок безкоштовно

Софіт пластиковий або металевий. Який краще?

    БлогСофіт пластиковий або металевий. Який краще?
Какой софит лучше

При будівництві даху варто звернути увагу не тільки на найбільш важливі елементи, такі як структура даху та покрівельного пирога, а й на правильне закріплення всіх шарів. Всі елементи однаково важливі.

Зазвичай фрагмент даху злегка розширюється по відношенню до зовнішніх стін і вимагає підшивки софітів. Матеріал має багато переваг, перш за все він захищає фасад від непривабливих плям, які можуть утворитися під час дощу або, коли тане сніг. Проте дах постійно піддається впливу вітру, води, морозу, різкого сонця та падаючого снігу, тому вона повинна бути належним чином захищена. Це завдання виконують софіти, які крім захисних властивостей, також мають естетичне значення – вони покривають структурні елементи даху та забезпечують естетичний вигляд.

Горищний і покрівельний захист. Що таке софіт?

Покрівельний софіт також захищає структуру даху від гризунів і птахів, з яких ластівки є найбільш обтяжливими, адже найчастіше саме вони в’ють там гнізда. Хоча гнізда і виглядають під стелями сільських хатин захоплююче на фотографіях, насправді вони можуть становити значну загрозу не тільки для естетики, а й для функціональності даху. Завдяки добре встановленим софітам також можна захистити горище від всіх видів паразитів. На додаток до вищезазначених переваг варто згадати його теплоізоляційні властивості. Обшивка з софітів гарантує ще кращий тепловий комфорт для користувачів горищних або мансардних приміщень.

Матеріал і колір софіта повинні відповідати стилю будівлі. Це повинна бути елегантна форма обробки даху, а не частина, яка псує весь ефект. Його слід вибирати так, щоб він був невидимий. деревянный софит

Дерев’яний софіт
Дерев’яний софіт прекрасно вписується в просту будівлю, власники якого зосереджені на екології і натуральних матеріалах. Він надзвичайно міцний і стійкий до деформації, елегантний і естетичний. Деревина в першу чергу рекомендується в класичній традиційній архітектурі. Ідеально підходить для будинків, побудованих в сільському стилі. Його можна успішно використовувати як в будинках на весь рік, так і для тих, які використовуються для літнього відпочинку. Принадність дерева вічна і гарантує відмінний візуальний ефект.

Звичайно, не кожна деревина буде добре працювати в цій ролі. Кращими будуть ялина, сосна та модрина. Тип деревини – вона повинна бути міцна, довговічна та елегантна, і в той же час мати кращі технічні параметри. Їх якість, звичайно, в поєднанні з правильним монтажем, є гарантією того, що софіт буде виглядати бездоганно протягом багатьох років і в той же час буде стійкий до деформацій чи механічних пошкоджень. Також необхідно подбати, щоб деревина не страждала від несприятливих погодних умов. Дощ і сонячні промені можуть значно зменшити не тільки його естетику, а й функціональність. Варто покривати дошки спеціальними фарбами, які містять УФ-фільтр, завдяки чому вони будуть захищені від сонця.

Потурбуйтесь про мансарду
Софіт з дерева виглядає чудово і вкрай стійкий. Більш того – якщо він з часом втратить колишню красу, ви можете легко його відремонтувати. Досить відшліфувати старий шар та покрити нову поверхню спеціальним лаком або фарбою. Дошки для покрівлі повинні бути товщиною близько 20 мм. Зазвичай вони кріпляться до крокв – на карнизі або прямо під стіною. При установці софіта, не забудьте залишити вентиляційні отвори. Однак отвори необхідні, якщо дошки софітів мають контурні краї і накладаються один на одний. Вони утворюють абсолютно щільну поверхню, і потрібно подбати про вентиляцію.

пластиковый софит

Функціональний пластиковий софіт (ПВХ)

Альтернативою дерев’яному є софіт з ПВХ. Хоча до недавнього часу найпопулярнішим матеріалом було натуральне дерево, від сезону до сезону пластик набуває прихильників. ПВХ-софіт ідеально підходить для сучасних конструкцій, особливо коли будівля або її дах має незвичайну кольорову гаму. Матеріал дає набагато більший вибір кольорів, ніж дерево, яке виглядає найкраще в натуральному вигляді. Панелі ПВХ можуть бути обрані так, щоб вони ідеально поєднувалися з кольором даху або утворювали єдиний блок з фасадом будівлі.

Значно більший вибір кольорів
ПВХ-софіт випускається у вигляді твердих панелей, які на стадії виробництва пофарбовані в масі. Цей колір надзвичайно стійкий, тому немає побоювань, що під впливом сонця або вітру почне псуватися. Навіть через багато років він буде виглядати як новий. Кольори панелей гарантують величезний вибір, з урахуванням потреб клієнта та стилю будівлі. Вони можуть бути повністю білими, з різними відтінками графіту чи червоного, а також в природних відтінках дерева.

Легкі, стійкі, не потребують ремонту
Хоча багато хто вважає, що софіт з пластика трохи поступається якістю деревини, фактично це не так. Він стійкий до механічних та атмосферних чинників, не деформується. Панелі не вимагають ремонту – це їх велика перевага перед деревом. Очищення та технічне обслуговування легке – достатньо іноді протирати панелі.

Софит стальной

Софіт з листового металу

А якщо не дерево і ПВХ? Софіт також може бути виготовлений зі сталевого листа. Цей матеріал надзвичайно міцний і непорушний. Сталь стійка до погодних умов, не деформується, не змінює свої властивості навіть в дуже несприятливих умовах. Сталевий софіт доступний в різних кольорах, навіть тих, які нагадують деревину. Для того, щоб сталь використовувалася як софіт, вона повинна бути захищена від корозії відповідними речовинами з обох сторін. Завдяки полімерному покриттю софіт не тільки міцний, але й естетичний. Сталевий софіт ідеально підходить для будь-якого типу даху, незалежно від його поверхні і форми.

Таблиця порівняння пластикового та металевого софіта

ПараметрПластиковий софітМеталевий софіт
товщина панелі (середня)1,2 мм0,5 мм
гарантія10До 30
схильність до корозіївідсутнясередня
монтажпростийсередньої складності
стійкість до УФ-променівнизькависока
міцністьвисокависока

Висновок: складно точно сказати, який матеріал для софіта краще, у кожного свої переваги та недоліки. Якщо відштовхуватися від ціни, то пластиковий буде цікавішим: привертає маленька вага, простота монтажут та експлуатації. Якщо вибирати по довговічності, то бюджет для металевого софіта повинен бути трохи більшим ніж для пластику. Варто врахувати більш надійні кріплення та складність монтажу. Однозначно пластиковий і металевий софіт – це якісні матеріали, які прослужать довго і будуть виконувати свої декоративно-захисні функції.

Лишіть відгук

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *