Телефон(067)578-12-22 Телефон(066)578-12-22 Телефон(063)578-12-22
Русский

Пн - Пт: 09:00 - 18:00

Доставка по Україні

Консультація і розрахунок безкоштовно

Яку водостічну систему купити?

    БлогЯку водостічну систему купити?
Какую водосточную систему купить?

При будівництві будинку рано чи пізно ми зіткнемося з необхідністю вибору ринв. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, серед яких найбільш популярними є пластик і сталевий лист із захисним покриттям. Зазначимо їхні переваги й недоліки, які дозволять Вам зробити оптимальний вибір. При виборі ринв варто враховувати, що ми купуємо їх як мінімум на кілька десятків років. Протягом цього часу вони будуть схильні до несприятливих погодних умов. Тому важливо правильно вибрати марку водостоку і змонтувати відповідно до рекомендацій виробника.

Ще одним важливим моментом є вибір розміру ринв і водостічних труб. Всі виробники дають рекомендації, в залежності від площі покрівлі, кількості й розташування зливних воронок і матеріалу водостічної системи.

Якщо будинок знаходиться в лісі, або поблизу багато дерев, то розмір системи треба брати з запасом, бо листя і дрібні гілки будуть накопичуватися в ринвах, зменшуючи пропускну здатність. Профілактичного чищення навесні й восени в цьому випадку буде досить для ефективної роботи водостоку.

чистка ринви

Якщо ми вже знаємо, якою має бути система трубопроводів, ми знаємо діаметр ринв, а також поперечний переріз і розташування водостічних труб, прийшов час вибрати конкретний матеріал. І тут в інвесторів зазвичай найбільша дилема. Найбільш часто ставиться питання: пластик або сталь?

Пластикові водостоки

Найбільш популярними, але і найдешевшими є пластикові ринви, тобто ПВХ. У них багато переваг. Полівінілхлорид не вимагає технічного обслуговування, не піддається корозії, а коли ринва злегка подряпана, це практично не видно і не викликає ніяких наслідків (для видалення більш глибоких подряпин може використовуватися спеціальна відновлювальна паста). Ці ринви легкі, прості в монтажі, відносно стійкі до ударів (наприклад, гілки падають з дерев), крім того, вони дуже гладкі в середині (вони мають надзвичайно низький коефіцієнт шорсткості), завдяки чому вони швидко скидають воду і бруд, яким в них важко осідати.

Важливо: пластик адаптований до роботи при низьких і високих температурах, але взимку часто на ринвах збирається велика кількість снігу. Для збільшення терміну служби, рекомендується не допускати обмерзань на елементах водостічних систем. Для цього можна використовувати систему антиобмерзання, простими словами підігрів ринв і зливних воронок.

Водостічна система ПВХ може з часом втрачати колір. Це залежить від якості використовуваних барвників і стабілізаторів, що зменшують вплив сонячних променів. Більшість виробників середнього і високого цінового сегмента дають гарантію 10-15 років, а реально такий водостік прослужить 20 років і більше, тому вибираючи якісну пластикову водостічну систему, Ви сміливо можете розраховувати на тривалий термін експлуатації.

Металеві водостоки

Водостічні системи зі сталі можуть бути значно дорожче (в 1,5-2 рази), ніж вироби з ПВХ. Зроблені вони з тонколистової оцинкованої сталі товщиною до 0,7 мм. Колір поверхні надає полімерне захисно-декоративне покриття.

Якісна металева водостічна система зберігає хорошу жорсткість, не деформується, стійка до ударів і не боїться снігового навантаження в зимовий період. Їй також не страшні високі температури. Полімерні покриття роблять їх несприйнятливими до УФ-променів, а також впливу лужних і кислотних домішок, що знаходяться в дощовій воді. Термін служби металевих водостоків в середньому 30-50 років, і залежить не тільки від марки виробника, а й від якості монтажу. Дотримання всіх рекомендацій по обслуговуванню також продовжує життя водостічній системі.

металева водостічна система

Важливо: як і пластикові водостоки, металеві необхідно оглядати 2 рази в рік. Якщо виявиться глибока подряпина, її необхідно зафарбувати спеціальним маркером, або фарбою для металу. Відрізати трубу або ринву болгаркою категорично забороняється, бо захисний шар в місці різу вигорає і розшаровується.

Переваги та недоліки пластикових і металевих водостоків

Ціна водостоку

В Україні одним з головних і визначальних чинників при покупці водостоку є ціна. Пластикова система обійдеться значно дешевше, і при експлуатації в перші 15-20 років не буде поступатися металевій. Саме тому більшість потенційних покупців зупиняють свій вибір на ПВХ системах, не бажаючи вкладати великі суми грошей.

Складність монтажу і вага елементів

Пластик значно легше металу і не вимагає особливих навичок і інструментів при монтажі. Досить слідувати інструкціям, а також врахувати температурне розширення ПВХ. Для цього кожен виробник наносить спеціальні монтажні позначки на внутрішніх частинах елементів.

Метал трохи важче, але не настільки, щоб окремо розраховувати навантаження на покрівлю. Монтаж такої системи краще довірити досвідченим фахівцям, тому, що навіть незначні помилки можуть вплинути на герметичність системи.

Термін експлуатації та продуктивність

Термін служби металевих і пластикових водостоків можна порівняти з вартістю всієї системи. Якщо сталева система коштує у 2 рази дорожче, то і прослужить вона у 2-2,5 рази довше. Продуктивність практично не відрізняється, тому при виборі матеріалу можна цим параметром знехтувати.

Висновок: і метал, і пластик прекрасно зарекомендували себе у якості матеріалу для водостоків. У кожного є свої переваги та недоліки, але якщо порівняти ціну і термін ефективної роботи, то відмінності між цими системами мінімальні.

Лишіть відгук

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *